Website Aanmelden
Image default
Home and Garden

Wat past er goed bij eiken meubelen?

Een van de voordelen van eikenhout is dat het veelzijdig is en goed samengaat met talrijke kleuren en texturen. U kunt het bijvoorbeeld combineren met lichte en neutrale kleuren, zoals grijs, en er uw landelijke cottage-stijl mee afmaken. Of u kunt uw muren in aardse en natuurlijke kleuren verven, die een aanvulling zullen zijn op een hele reeks eikentinten – zowel donkere als lichte. Wees ook niet bang om gewaagd te zijn. Eiken past net zo goed bij opvallende rode of paarse tinten als bij pastelkleuren. De veelzijdigheid van eikenhout en zijn vermogen om bij elk huis te passen zijn enkele van zijn grootste kwaliteiten. U kunt uw nieuwe bank combineren met elk element in uw huis!

Wat is het beste hout voor meubelen?
Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Een groot deel van onze inventaris is eikenhout, maar wij hebben ook andere soorten. Zowel eiken als geverfd eiken zijn van oudsher gewild om hun betaalbaarheid, veelzijdigheid, en robuustheid. Maar daar houden uw mogelijkheden niet op. Wij hebben mahonie- en essenhouten meubellijnen – voor alles van bedden tot salontafels. Ze hebben allemaal hun positieve kanten, dus het beste antwoord op de vraag is wat u het mooist vindt.

Hoe herken ik eiken meubelen van andere soorten?
Er zijn meer dan 600 eikensoorten in de wereld, maar het gemakkelijkst verkrijgbaar zijn rood en wit eiken. Ze zijn allebei lichtbruin, maar rode eik heeft vleugjes rood. Ze hebben allebei zichtbare groeiringen en rechte nerven. In geen van beide houtsoorten komen knoesten voor, maar ze hebben wel een kenmerkende eigenschap: kwartiers gezaagd. Deze term verwijst naar de sterke stralenvlekjes die loodrecht op de groeiringen staan. Zij geven eikenhout zijn unieke textuur.

Hoe onderhoud ik eiken meubelen?
Dat eiken meubelen duurzaam zijn, wil niet zeggen dat ze niet hier en daar aandacht nodig hebben. U zult uw eikenhouten tafel regelmatig met een vochtige doek moeten afnemen. Het houdt niet van extreme temperaturen van kou en warmte, dus u zult het niet buiten willen laten staan of in niet-klimaatgeregelde kamers zoals drie-seizoenen kamers. Het is een goed idee om een ruimte te laten tussen de achterkant van uw meubelen en de muur, zodat de lucht kan ademen. Als u een vlek ontdekt, neem dan contact op met een professionele meubelrestaurateur om het probleem te verhelpen. Zie onze gids voor meubelonderhoud

Worden eiken meubelen donkerder naarmate ze ouder worden?
Ja, maar dat is een goede zaak. Hoe langer u voor uw eiken salontafel of meubelstuk zorgt, hoe meer het een patina zal ontwikkelen. Donkerder worden met de jaren is natuurlijk en wenselijk, want daardoor gaan de meubelen er nog beter uitzien dan voorheen. Dit gebeurt door blootstelling aan zuurstof en UV-licht, waardoor het een grotendeels onvermijdelijk proces is.

https://www.tafels99.nl/