Tips om je cortisolniveau te reguleren

Websiteaanmelden

Tips om je cortisolniveau te reguleren

Iedereen heeft wel eens last van stress. Een bepaalde mate van stress is noodzakelijk om goed te kunnen reageren in bepaalde situaties. Tijdens het hebben van stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt in de bijnieren. Dit hormoon zorgt ervoor dat je snel kunt handelen tijdens stressvolle situaties. De mate en duur van stress is in de hedendaagse maatschappij alleen enorm veranderd en verhoogd vergeleken met vroeger. Het hebben van een te hoog cortisol kan tot allerlei vervelende gevolgen leiden, zoals maagklachten, overgewicht en een negatieve stemming. In deze blog geven wij je tips om je cortisolniveau te verlagen.

Een te hoog cortisolniveau

Normaal gesproken breekt je lever de stresshormonen in twee dagen af. Echter zal cortisol zich opstapelen als je continu stress ervaart. Chronische stress komt helaas vaak voor en kan zorgen voor vervelende effecten op het lichaam. Zo kunnen mensen vaak moeilijk in slaap komen of worden ze regelmatig wakker. Hiernaast heeft een hoog cortisolniveau ook impact op je humeur en stemming, in zoverre dat je zelfs depressieve gevoelens kan ervaren. Ook je immuunsysteem kan aangetast worden, waardoor je weerstand verlaagt. Zelfs je hersenen kunnen beschadigd worden door een te hoog cortisolniveau, waardoor je sneller geprikkeld zult worden.

Tips om je cortisolniveau te verlagen

Bovenstaande gevolgen zijn slechts een aantal voorbeelden en geven al aan hoe schadelijk het kan zijn om een hoog cortisolniveau te hebben. Gelukkig zijn er manieren om je cortisolniveau te verlagen. Hieronder geven wij een aantal handige tips:

  • Zorg voor gezond eten. Het is belangrijk om te zorgen dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft zodat je minder snel stress zal ervaren. Hiervoor kan je het beste verse groenten en fruit eten in plaats van vet eten. Het drinken van voldoende water is hierbij ook van belang.
  • Beweeg voldoende.Lichamelijke inspanning kan een groot verschil maken in het aanmaken van endorfine, een gelukshormoon. Door regelmatig te bewegen zal je stressniveau kunnen dalen waardoor er minder cortisol wordt aangemaakt. Put jezelf echter niet uit, want dat kan weer voor stress zorgen.
  • Zorg voor een vast slaapritme. Voldoende slaap is belangrijk om te zorgen dat je uitgerust bent en minder snel gestrest raakt. Een vast slaapritme is bevorderlijk voor je lichaam en mate van stress. 
  • Ontspan. Het belangrijkste om je cortisolniveau te verlagen is door te ontspannen. Dit kan op verschillende manieren, zo zijn er een heleboel ontspannings-, meditatie- en ademhalingsoefeningen die je kunt uitvoeren. Yoga en mindfulness zijn ook methodes om goed te ontspannen.
https://liberi.nl/