Kan ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten zonder adviseur?

Websiteaanmelden

Het is misschien wel ieder zijn grootste nachtmerrie. Het zou je echter wel zomaar kunnen overkomen, arbeidsongeschikt raken. Dit gebeuren op zowel tijdelijke, als op permanente basis. En het gebeurt allemaal buiten je eigen macht.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering in het kort

Steeds meer mensen sluiten een zzp arbeidsongeschiktheidsverzekering af. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dek je het verlies aan inkomen wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Je krijgt dan een maandelijkse uitkering, hoe hoog deze is, dat hangt af van de hoeveelheid premie die je hebt betaald. Ook speelt uiteraard een rol hoe hoog deze is. Dit is afhankelijk van verschillende factoren.

Wat speelt er onder ander een rol bij de premie?

Dingen die onder andere meespelen in een AOV premie is de looptijd van de verzekering. Verzeker jij je tot de AOW leeftijd? Of verzeker jij je slechts voor een aantal jaar/een aantal maanden. Hierbij komt dan weer de soort dekking om de hoek kijken. Dek jij jezelf ook tegen volledige arbeidsongeschiktheid. Of ga je voor een dekking van bijvoorbeeld 40% tot 80% arbeidsongeschiktheid. Een ander element dat nog een rol speelt is de eigen risico periode.

De eigen risico periode

Aan iedere AOV zit een eigen risico periode. De lengte van deze periode is op zijn minst 14 dagen en het maximum is per verzekeraar verschillend. Bij de meeste verzekeraars geldt een maximum van 1.5 jaar. Hoe langer deze periode is, hoe minder premie je betaalt. Velen kiezen hiervoor omdat ze vaak nog wat spaargeld achter de hand hebben voor noodsituaties. Sparen wordt ook als alternatief gezien voor een AOV. De ellende is alleen dat je het met de gemiddelde spaarpot maximaal een aantal maanden kunt overbruggen. En daarom is voor velen een AOV toch wel noodzakelijk.

De adviseur bij een AOV

Kortom, er zijn dus heel veel factoren die van invloed zijn op de premie en de uitkering van een AOV. Velen hebben nog geen enkele ervaring met verzekeringen, laat staan met een AOV. Zij kiezen er voor om gebruik te maken van een adviseur bij het afsluiten van de AOV. Hier zitten vaak wel adviseurskosten aan verbonden. Maar wat zijn nu de voordelen voor het kiezen voor een adviseur. 

Waarom een adviseur?

Wanneer je totaal geen verstand hebt van verzekeringen, dan is een adviseur een handige optie. Deze kan je dan helpen bij het maken van afwegingen omtrent de verzekering. Hij kan met jou kijken wat in jouw situatie en beroep de beste afweging is om te maken.
Vaak heb je met een adviseur gek genoeg meer toereikende mogelijkheden dan zonder een adviseur, dus ook wanneer je er wel verstand van hebt heeft een adviseur zo zijn voordelen.

Kan ik een AOV afsluiten zonder adviseur?

Het antwoord hierop is ja, het kan. Maar de mogelijkheden die je hebt zijn wellicht beperkter. Een adviseur kant altijd handig zijn, maar wanneer je zelf verstand hebt van het proces, dan heb je wellicht geen adviseur nodig. Wil je zelf een AOV afsluiten? Ga dan eerst een AOV vergelijken. Hierdoor kun je snel de goedkoopste of beste AOV vinden.