De geschiedenis van rieten daken

Websiteaanmelden

Voor zover het bekend is, leven mensen in huizen waarvan de daken gemaakt zijn van riet. Heel vroeger werden huizen gemaakt van klein en leem en werd het dak gemaakt van riet. Een rietendak is dus al eeuwenoud.

De reden dat er riet werd gebruikt is omdat het veel voordelen heeft. Het is namelijk een heel licht materiaal. Een dak zit hoog op een gebouw, het sjouwen met stenen naar boven is dus zwaar werk, daarom werden daken van riet gemaakt. Daarnaast heeft riet ook een ventilerende en isolerende werking. Omdat riet van binnen hol is isoleert het goed en houdt het de warmte dus binnen en de kou buiten of andersom. Tot slot heeft riet nog een ander voordeel. Het is namelijk ongelofelijk duurzaam. Riet is een natuurlijk product dat super lang mee gaat en ook nog een opnieuw kan worden gebruikt als het niet meer geschikt zou zijn als dakbedekking.

In Vlaardingen is nog een nederzetting te vinden met een rietendak. Deze nederzetting komt uit de tijd dat het huidige Nederland onder het Romeinse rijk viel. Het zijn voornamelijk boerderijen waarvan het dak van riet was gemaakt in die tijd.

In de huidige tijd zien we dat rieten daken voornamelijk voorkomen bij huizen uit een hogere prijsklasse. Rietdekken is op zich niet duur, maar er is veel riet nodig om een geheel dak te bedekken. Je moet flink wat geld hebben op je dak volledig met riet te bedekken. Vaak wordt er ook gekozen voor een combinatie met dakpannen. De onderlaag wordt dan bedekt met daken en de bovenste laag met riet. Van de buitenkant af zie je dan enkel riet.

Tegenwoordig wordt er wel steeds meer rekening gehouden met het milieu waardoor het bedekken met riet weer naar voren komt. De meeste huizen worden namelijk met dakpannen bedekt, maar omdat er steeds meer vraag komt naar duurzame oplossingen is riet bijna niet meer weg te denken.

Voor meer info : Klik hier….